Det här är en idébank kring bibliotek med fokus på barn och ungdomar.
lördag 11 januari 2014
God fortsättning!
Klyschigt värre, men vad tiden går fort! Redan mitten på januari och bokbloggen har stått stilla ett bra tag. 2013 var ett bra bokår, därför tänkte jag lista några utav mina favoriter som jag läste under 2013.
Bilderbok:
Treo, Enis och en till av Maria Nilsson Thore
Treo och Enis bor tillsammans i ett hus på en gata där allt ser likadant ut. Varje dag gör de samma saker och Treo han börjar tröttna och drömmer om att göra något annorlunda för engångsskull. Och plötsligt börjar Enis bete sig konstigt och hitta på massa bus tillsammans med Treo.
Jag älskar Maria Nilsson Thores bilder, och den här berättelsen får jag som vuxen och barnen fundera lite. Vem är det egentligen som hittar på en massa bus med Treo, är det Enis eller någon annan? Jag har läst och samtalat om boken i klass 4, vilket ledde till djupa diskussioner kring kön och inrutad vardag.
Tomten och den röda halsduken av Lena Arro
Detta är en julig berättelse om tomten, som vi inte är vana vid att se honom. Han är varken stor, bullrig eller rödklädd. Tomten är på väg norrut mot vintern, när han hör någon ropa på hjälp och som tur är tomtar handlingskraftiga varelser redo att hjälpa djur i nöd. Tomten trampar på en röd halsduk, vem kan ha tappat den?
En annorlunda och mysig berättelse, som passar bra till högläsning för f-klass och ettor.
Hcf, börja läsa:
Spindlar och spöken av Ewa Christina Johansson
Malte och Milda är syskon och är precis på besök hos sin moster Ros som bor i ett stort hus med många spännande rum. På vinden sägs det att det bor ett spöke. Milda utmanar sin bror att gå upp där, men vågar Malte verkligen det?
Jag har tidigare inte varit mycket för Johanssons böcker, de är ofta för enkelt skrivna med dåligt språk, men den här gillar jag däremot. Den är spännande, perfekt för de som inte vill ha mycket text med bilder till.
Ska prova att bokprata om boken för ettorna och tvåorna under våren. Kanske även för lässvaga treor, då den inte alls är för barnslig.
Hcf, kapitelbok:
Lyckokakan av Kerstin Lundberg Hahn
Här visste jag direkt vilken bo jag skulle välja- Lyckokakan kom sent i höstas och jag tycker att den är underbar. Den handlar om killen Oskar som har väldigt pinsamma föräldrar så när han får chansen att uttala en önskan i och med en lyckokaka så passar han på. Men önskan kommer ut fel och allt slår tillbaka på Oskar själv. Men som tur är har han Bie, tjejen från restaurangen som vill hjälpa honom att ställa allt till rätta igen.
En roliga och varm berättelse där Oskar blir en levande intressant person att följa. Berättelsen har också en underliggande kärlekshistoria som växer med berättelsen. Boken passar bra för lässtarka tvåor, perfekt till klass 3 och kanske även för några fyror.
Hcg
Under året har det kommit så många bra Hcg böcker! Jag kan inte välja bara en eller två så det får nog bli som ett eget inlägg med dessa!
Ungdomsböcker:
Rekviem av Lauren Oliver
Inte så svårt val här, helt enkelt den sista delen (tyvärr!) i trilogin Delirium. Böckerna är så bra, de läser jag inte för jobbets skull, utan för min egen! Hoppas, hoppas att de blir film också!
Avgrundens änglar av Magnus Nordin
Och en utav mina favoritförfattare får avsluta listan, som Lisa Bjärbo och Per Bengtsson säger i deras podcast "Allt vi säger är sant", det finns inte många deckare för ungdomar, men som tur är, enligt mig, finns Magnus Nordin och han skriver grymma ungdomsdeckare!
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar