onsdag 24 september 2014

Mysrys


Katarina Genar har kommit ut med en ny bok som heter Röda Spår. Jag älskar Katarinas bok "Den magiska kappan" som kom ut 2012 och precis som den är hennes nya mystisk och spännande för bokslukare i åldern 9-12 år.

Det är sommarlov och Samuels två bästa vänner har åkt iväg på resa ihop. Kvar är en ensam Samuel som inte har några planer för de två första veckorna av sommarlovet. Men i affären hittar han en lapp om ett hus på landet som man kan hyra. Samuel och hans pappa bestämmer sig för att hyra det medan mamman stannar kvar i stan och jobbar.
Så fort Samuel kliver innanför dörrarna på sommarhuset känner han att det är som ett pussel. Huset har en hemlighet, lägg de rätta bitarna och du avslöjar det.

Samuel börjar drömma om ett barn, en flicka som ber om hjälp och han dras omedvetet på dagarna mot det låsta tornrummet i huset.

Eskil, den gamla farbrorn som tidigare bott i huset, varnar Samuel, för vad vill han inte berätta men Samuel förstår ju att det är något med flickan som han drömmer hemska drömmar om.

 
 
Katarina skriver så fint och bra, tyvärr kanske denna nya bok drunknar i all litteratur som kommit på sista tiden, det blir lite samma historia: en familj flyttar till nytt hus, något hemskt har hänt där och huvudpersonen ska ta reda på det. Det blir så mycket upprepning och till slut kan man inte komma ihåg vilken bok som var vilken. Därför hoppas jag att barnen hittar Röda Spår, tror delvis att den inbjudande framsidan kommer hjälpa till, för gillar man spökisar så är detta en bra bok med härligt språk att läsa. Den är inte jätteläskig, (vill man ha det ska man läsa Ingelin Angerborns Sorgfjäril!)
Men tycker nog ändå att denna kan passa för starka läsare i klass 3 och uppåt, och den perfekta målgruppen kommer vara klass 4 och 5. Boken är inte särskilt tjock med sina 105 sidor.   

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar