söndag 29 juli 2012

Kristin Cashore x 3


Jag har läst Kristin Cashores böcker Graceling, Fire och Bitterblue. De första två finns utgivna på svenska och titlarna är då Tankeläsaren (Graceling) och Monstrets dotter (Fire).  

Böckerna hänger ihop, men Fire utspelar sig innan händelserna i Graceling och Bitterblue utspelar sig ett par år efter händelserna i Graceling. Jag gillade Graceling och Bitterblue bäst. Tyvärr så tyckte jag inte om Fire då jag inte klarar av huvudkaraktären i boken. Böckerna klassas som fantasy, men det är just fantasy inslagen som jag saknar. Men jag har läst en hel del fantasy och jag tror att böckerna lämpar sig bättre för dem som är nyare i genren. Böckerna handlar till största delen om kärlek och relationer.

Jag tycker att ni ska börja läsa Graceling (Tankeläsaren), gillar ni den kan ni också läsa Bitterblue. Och om ni fortfarande känner att ni inte kan få nog av böckerna kan ni läsa Fire (Monstrets dotter). Alternativt börja med Graceling (Tankeläsaren) och om ni inte gillar den så pröva då att läsa Fire (Monstrets dotter). 




Författardrömmar av Ros Asquith


Här kommer ett tips om Författardrömmar av Ros Asquith som är en serie som jag gått och kikat på länge, men jag har inte hunnit läsa den förens nu.

Första delen heter Slott och Sammanbrott. Sommarlovet är snart slut och Cordelia vill absolut inte börja skolan igen. Hennes bästa vän Callum ska börja i den snobbiga pojkskolan Arlington medan Cordelia ska börja i den kommunala skolan Falmer North och där går det bara skrikbrudar och läskiga hoodkillar. Som tur är har Cordelia en lösning på problemet. Hon ska bli en rik och berömd författare och då slipper hon gå i skolan! Cordelias faster, Laura Hunt, är en berömd barn- och ungdomsförfattare och Cordelia vill bli precis som henne (fast rikare och mer berömd och författa ännu bättre böcker).

Tyvärr så inser Cordelia att det kan bli svårt att hinna bli en rik och berömd författare innan skolan börjar. När skolstarten kommer finns det en sak som lyser upp Cordelias tillvaro. Skolan ska ordna en skrivarträvling och Cordelia räknar med att hennes medeltidsroman, Ringarnas Dam, ska ta hem första pris. Men Cordelia får svårt att hinna med att skriva på sin roman när Callum ber henne om hjälp. Callum har upptäckt att hans pappa har börjat bete sig väldigt underligt och snart upptäcker han och Cordelia att det är något som inte stämmer.

De andra böckerna i serien heter Deckare och Dilemman och Spioner och Passioner. Böckerna är roliga och fulla av härliga karaktärer, till exempel vill Cordelias mamma inte bli kallad för mamma. Istället ska Cordelia säga Candice efter som hennes mamma vill bli tilltalad som en individ och inte som en grupp. I böckerna finns också skrivtips som kommer från Cordelias faster Laura. Det enda som jag inte förstår är att Cordelia är 11 år men hon börjar i klass 7… men böckerna utspelar sig i Storbritannien och skolgången är väl annorlunda där.

Så om ni vill läsa något roligt och fartfyllt så tycker att jag ni ska läsa Författardrömmar! 


tisdag 24 juli 2012

Barn- och ungdomböcker, en översikt

I dagarna trillade jag över en bok som jag tänkte tipsa om.

"Från fabler till manga" är en rejäl fördjupning över barn och ungdomlitteraturen. Boken behandlar allt
ifrån barnböcker, vampyrer och fabler till klassikerna.

Den kostar ju en rejäl peng men är väl ändå en bok som hör hemma i biblioteket?

Från fabler till manga


Boken är skriven av Ann Boglind och Anna Nordenstam

Författarbesök

Till hösten får vi på Stadsbiblioteket och ute på filialerna Bredaryd och Forsheda ett trevligt författarbesök!

Då är det nämligen Kerstin Lundberg Hahn som besöker oss och berättar om sina böcker.

Skuggan i väggen
Kerstin utkom nyligen med Skuggan i väggen (som jag tyvärr inte hunnit läsa ännu) och innan dess kom Vitas hemlighet.

Vitas hemlighet













I Bredaryd och Forsheda blir det klassbesök, år 3-4 tror jag att det var och sedan besöker Kerstin våra Bokslukare här inne på Stadsbiblioteket. Så det blir fullt upp i två dagar :)
Det ska bli trevligt att få höra Kerstin berätta om sina böcker. Hon har ju även skrivit en del deckare för barn tidigare!

måndag 23 juli 2012

Delirium av Lauren Oliver


Boken utspelas i Portland i USA, i en nära framtid. För 64 år sedan gjordes upptäckten att kärlek är en sjukdom kallad Amor Deliria Nervosa. Sjukdomen förstör människor och förvandlar dem till oigenkännlighet. I värsta fall leder den till döden. För att rädda befolkningen från sjukdomen lyckades forskarna framställa ett botemedel. Efter att alla invånare fyllt 18 år får de en spruta som gör att de aldrig mer kan känna kärlek, då är de friska och säkra. De invånare som är under 18 år skyddas genom att tjejer går i en skola och killarna går i en annan. Dessutom är det förbjudet med fysisk kontakt mellan tjejer och killar under 18 år.

När man är botad går man ut skolan och sedan gifter man sig med den person som staten har valt ut, och för främja trygghet och stabilitet i samhället väljer staten också ut ett lämpligt jobb åt dig.

Men botemedlet biter inte på alla. Lenas mamma kunde inte botas, kärleken dödade henne så Lena bor hos sin mammas syster och sina kusiner. Lena är 17 år och räknar ner dagarna tills hon ska få sin spruta och bli frisk. Hon ser fram emot den dagen då hon slipper vara rädd för att bli smittad och kan leva i säkerhet. Men så händer det som inte får hända…

Det är svårt att berätta om boken utan att förstöra spänningen för kommande läsare, men nu hoppas jag att ni fått ett litet grepp om handlingen. Jag tycker att boken var bra och tänkvärd. Det enda negativa är att den var lite ojämn. Ibland är den så bra att man bara inte kan sluta läsa och ibland sjunker spänningen. Jag läste den i pocket på engelska och längts bak fanns frågor som lämpar sig för bokcirklar och andra diskussioner, och det är en bok som kan diskuteras.

Uppföljaren heter Pandemonium och jag tänker läsa den också för jag vill veta hur historien fortsätter.

måndag 16 juli 2012

Bokmässan i Göteborg

Hej allihopa!

Tänkte höra om ni ska åka på Bokmässan den 27-30 september i år?
Vi har möjligheten att åka med jobbet (turturtur!), men frågan är ju vilken dag man ska satsa på? Har ni också möjlighet att åka med jobbet?

I år står Norden och nordiska litteratur i fokus på Bokmässan och det blir nog lika många barn och ungdomsböcker att förkovra sig i som vanligt! :)

Ta en titt in på hemsidan och längta! http://www.bokmassan.se/sv/

torsdag 5 juli 2012

Min syster är i tusen bitar

Bered er för skratt och tårar när ni läser denna bok. Detta är en av de bästa, enligt mig, som på mycket länge berör så här. Historien är allvarlig, ärlig och faktiskt ganska underbar på ett sorgligt sätt.

Jamie är tio år och bor med sin pappa och storsyster Jasmine i England. Rose som var tvillingsyster med Jasmine dog i ett bombattentat och föräldarna kan inte glömma Rose. Värst är det för pappan som har kremerade delar av Rose fortfarande på spiselkransen. I flera år har familjen åkt till havet för att sprida askan men pappan ångrar sig alltid och tar med urnan hem igen. Mamman som träffar en annan man, besöker barnen allt mer sällan.

Jamie och systern Jasmine håller ihop i vått och torrt. Likaså katten Roger är en viktig del av Jamies liv. När pappan bestämmer att de ska flytta till ett litet samhälle där det inte finns "några muslimska terrorister" går självklart flickan Sunya i Jamies klass. Den muslimska flickan vill gärna bli vän med Jamie, men pappa skulle ju gå i taket om Jamie vistades med någon tillhörande den folkgrupp som dödat Rose!

Detta är en riktig bladvändare! Jamie är en väldigt ärlig pojke och man sitter och småfnissar då och då trots den tragiska historien. Bäst är förhållandet mellan systern Jasmine och Jamie samt Jamie och katten Roger. Även det vardagliga livet för Jamie i skolan med den hemska hemskaste fröken berättas på ett "enkelt" och spännande sätt.

s. 116 första gången Jamie är hemma hos Sunya:
"Sunyas mamma är lugn och snäll och smart. Hon har en stark brytning, inte som Sunya, och mitt namn låter annorlunda när hon säger det. Hon verkar inte vara den typen av kvinna som skulle gifta sig med en bombman, men man vet ju aldrig"

onsdag 4 juli 2012

De stulna barnen, Jo Salmson

Jag är inte särskilt mycket för Fantasy, men nu när jag ändå hade tid över för att läsa provade jag på den populära serien om Häxfolket som Jo Salmson har skrivit. Hon har även skrivit serien om Tam.

De stulna barnen är lagom för mig som inte hänger med i fantasygenren och de mangainspirerande bilderna är gjorda av Natalia Batista, som även gjort Mjau.

Berättelsen handlar om Sol som är föräldralös och vuxit upp hos husets kokerska. Arel bor i huset och är sonen till en krigare. Likaså bor vännen Enos i huset.

De tre barnen är vänner trots att de är så olika och Sol har väl inte riktigt förstått hur olika de egentligen är när Arel och Enos ska lämna huset och starta sina vuxenliv i staden. Sol vill nämligen hemskt gärna följa med dem! Men Arel informerar då om att Sol är slav och hon får inte lämna huset, i princip någonsin.

Sol blir helt förkrossad och gömmer sig i ett dolt utrymme vid den öppna spisen. Tack vare gömstället får barnen sedan reda på att Sol blivit kidnappad från sina föräldrar som tillhör Häxfolket och nu är Häxfolket på väg tillbaka fär att återta sina förlorade barn.

Arel och Enos bestämmer sig för att de måste hjälpa Sol att hitta tillbaka till sin riktiga familj.

Boken är den första i en serie som totalt består av 4 stycken böcker.

Den är ganska lättläst och spännande. Den slutar så att man måste läsa de andra böckerna för att ta reda på hur det går för Sol, Arel och Enos.

De stulna barnen 

Kensukes rike, Michael Morpurgo

Nu var man återigen tillbaka vid skrivbordet, uppiggad med några nya boktitlar i bagaget!

En av titlarna jag har hunnit med är bland annat den fina och klassiska Kensukes Rike av Michael Morpurgo. Boken är ganska gammal men har getts ut återigen i pocketformat nyligen.

Jag fastnade direkt i boken och detta är faktiskt något som jag kräver. I dag var det exempelvis en kvinna inne på bibblan som berättade att hon alltid läste ut alla böcker oavsett om de var bra eller dåliga. Jag har nog snarare en helt annan uppfattning. Boken ska dra in läsaren, gärna redan på de första sidorna. Är historien av dålig kvalité eller att språket inte håller så läser jag inte ut den! Det finns ju så många bra böcker där ute som jag då hellre lägger tid på!

Men i vilket fall, tillbaka till boken jag skulle skriva om: Kensukes Rike.

Historien handlar om en pojke, Michael, som bor i Storbritannien med sin mamma, pappa och hunden Stella Artois. Föräldrarna som jobbar på ett bruk blir arbetslösa men pappan, efter några månaders depression, vänder detta genom att köpa en båt. Planen är att de ska segla jorden runt och de slår faktiskt slag i saken och beger sig ut mot det okända.

Strax utanför Australien faller både Michael och Stella överbord, men någon räddar dem och de hamnar på en öde ö.

Men någon annan finns på ön, och tack vare denne får de båda skeppsbrutna tag i vatten och mat. Den okända personen vill inte ge sig tillkänna eller umgås med Michael. Dock dyker han upp och förstör elden som Michael kämpat för att skapa.

Efter detta får Michael en hatkärlek till mannen som visar sig heta Kensuke. Han vet inte om han ska trotsa Kensuke genom att återigen göra upp eld och på så sätt förlora all mat och vatten som Kensuke på nåd ger dem.

Till slut händer det något som gör att mannen och pojken lär känna varandra och Michael får även chansen att bekanta sig med Kensukes vänner orangutangerna.

Boken skildrar en rörande historia mellan en pojke och en äldre man och ger bestående känsla. Likaså förhållandet mellan Kensuke och orangutangerna gör mig alldeles tårögd.

Detta är en bok som lämnar spår och den är värd att läsas flera gånger om!

Kensukes rike