Det här är en idébank kring bibliotek med fokus på barn och ungdomar.
söndag 10 november 2013
Äntligen!
I fredags fick jag en bok jag länge längtat och gått och väntat efter... sista delen om Lena i Rekviem av Lauren Oliver.
Har inte hunnit läsa så mycket i den ännu, bara några kapitel men om jag ska säga något utifrån dessa så är jag ännu inte besviken. För ibland kan det bli så- man förbereder sig på att bli besviken eller helt tvärtom, man har så superhöga förväntningar på en bok att man nästan alltid blir besviken. Jag är nog en person utifrån det sista och har därför skyhöga förväntningar på denna sista bok som förhoppningsvis knyter ihop historien. Jag vill gråta, skratta och känna med personerna och när sista sidan är utläst vill jag känna mig helt tom, inte riktigt redo för en ny bok, utan att jag måste gå och suga liite längre på Lena och hennes historia.
Hur kommer det sig att jag börjat älska den här bokserien? Jo den har allt- kärlek, vänskap, förbud, spänning och död. Och det beror nog mycket på just Lauren Olivers språk- intressant skrivet och det flyter lätt genom berättelsen. Hon får till personerna på ett speciellt sätt, och inte bara huvudpersonen Lena utan alla runt omkring. Därför är det väldigt spännande att få följa Hana, bästa vännen till Lena, i denna boken.
Det har börjat komma fler och fler böcker där det beskrivs hur ledarna fattar beslut genom att förbjuda olika saker, för att skydda befolkningen. Är detta något som vi tror kommer hända, eller syftar man på att det redan händer mitt framför ögonen på oss eller i det dolda? Hur kommer det sig att vi lockas så enormt av dessa framtidsskildringar så som Hungerspelen?
Hur ska det gå för Lena och hennes två kärlekar, och Hana, Lenas bästa vän- har operationen lyckats eller är hon "defekt"?
Insåg att jag inte hade denna serien på mitt lilla filialbibliotek, så gjorde ett inköp av alla tre. Bra att ha när man ska boktipsa eller bokprata!
Etiketter:
Boktips,
Framtid,
Lauren Oliver,
uHce,
Unga vuxna,
Ungdomsbok
måndag 4 november 2013
Ruggigt läskig!
Förra veckan fick jag håll i Magnus Nordins nya bok nr 2!
Detta är en Hcg- bok och är inte alls tjock och svårläst! Precis som Katarina von Bredow och Johanna Lindbäck har alltså Nordin gett sig in i Hcg träsket och jag tycker att han gör det förvånansvärt bra.
Varelserna- Elias bok är första boken i serien om Gotland där Elias och lillasystern Emma befinner sig. Ett virus har attackerat ön och dödar människorna som blir zombier. Elias och Emma är ensamma och när boken börjar så vet de inte riktigt vad de ska göra eller vart de ska. Det enda Elias vet är att han måste beskydda Emma på bästa sätt.
Jag tycker att bokens framsida lockar till läsning, hur ofta har man inte hört att barnen vill ha en "riktigt läskig bok"? Detta är en av dessa läskiga böcker.
Jag läste ut denna en kväll, den är som sagt lättläst med luftig text och många bilder som tilltalar fantasin...och sedan drömde jag- hemska drömmar om att bli jagad av zombies!
Berättelsen är inte skriven med en massa detaljer, men tillräckligt många för att man som läsare kan fantisera ihop många läskiga bilder i huvudet. Och bilderna i boken hjälper ju till.
Jag kan inte vänta tills jag får presentera denna boken för en klass, troligtvis år 4 och 5. (Den borde locka killarna enormt mycket!!)
onsdag 16 oktober 2013
Höstens heta ungdomsböcker
Jag tror att dessa tre kommer bli några av höstens hetaste ungdomsböcker!
Lisa Bjärbo och Läsambassadören Johanna Lindbäcks samarbete i "Vi måste sluta ses på det här sättet".
"Sagoberättaren" av Antonia Michaelis
och "Världens ände" av Ali Lewis.
Recensioner kommer när jag beslutat vilken jag först ska sätta tänderna i!
måndag 7 oktober 2013
Avgrundens änglar av Magnus Nordin
Vilken comeback, jag är fängslad och rödögd efter all sträckläsning!
Nordins bok- Skuggvandrare från 2011 var jag inte särskilt imponerad utav. Den var fylld med orealistisk action, som självklart inte blir mer trovärdig med alla varulvar som sprang omkring. Och missförstå mig inte nu, den första boken i denna serien ÄLSKADE jag i högstadiet och har fortfarande ett gott öga till.
Därför blir jag så otroligt glad när Avgrundens Änglar är en riktigt spännande deckare som jag inte kan sluta läsa. Jag hade gärna haft mer "göttiga" detaljer där Änglarna hade hunnit med fler onda människor att förfölja innan de blev indragna i bokens ursprungliga röda tråd.
Vi har alla läst mer och mer om "Grooming", senast var det på nyheterna i torsdags, där äldre, oftast män, tar kontakt med unga tjejer via nätet och få dem att göra sexuella saker de egentligen inte vill.
I Avgrundens Änglar tar gymnasieläraren Molly, saken i egna händer. Hon samlar ihop en grupp - sina änglar, som söker på nätet efter personer som groomar. Därefter förföljer de personen och filmar/spelar in bevis på våldtäkter som de sedan lämnar över till polisen. Vad Änglarna inte vet är att Molly själv har ett mörk förflutet som hon inte berättat om som kan få hela gruppen att rämna.
Jag lyckades i fredags pracka på boken till en kille på högstadiet, förhoppningsvis kan jag fråga vad han tyckte när han lämnar tillbaka den.
Visst är vissa händelser i boken lite överspelade med tanke på att Änglarna är ungdomar och inte superhjältar, men jag har överseende med detta och tycker att boken tar upp viktiga sociala frågor, som det är svårt att göra något åt- ska man som förälder övervaka allt som tonåringen gör på nätet, eller är det dags för hårdare straff för grooming och våldtäkt? Framför allt måste man nog börja införa internetsäkerhet i skolorna som lär ungdomar att säga nej till saker de inte vill genmföra.
Etiketter:
Deckare,
Streckläsning,
Sträckläsning,
uHc
söndag 6 oktober 2013
Barnbokskatalogen
Ni har väl inte glömt att beställa Barnbokskatalogen till er bibliotek?
Den finns ju här :
www.barnensbibliotek.se
lördag 5 oktober 2013
So many books, so little time
Jag hade gärna läst mer än vad jag hinner idag, helst ska man ju kunna ge tips på allt från bilderböcker till vuxen när man jobbar på ett integrerat skol- och filialbibliotek.
Det blir lätt att jag bara läser barn och ungdomsböcker, det är ju i skolan eleverna behöver och vill ha tips. Både på rasterna, lånetiderna och under bokpraten.
"Treo, Enis och en till" är skriven av min favoritförfattare Maria Nilsson Thore. Jag älskar hennes bilder och berättelserna handlar ofta om djur som är lite busiga och knasiga. Just den här var speciell, den handlar om att zebran Treo är trött på vardagen då allt är likandant. Han och Enis verkar ha det väldigt inrutat, och till slut vill inte Treo längre så han protesterar genm att gå och lägga sig. Men vem är det som gömmer sig i garderoben?
En kul och annorlunda historia, som man som vuxen kan känna igen sig i, frågan är om barnen gör det? De kanske har hört en vuxen klaga på att det aldrig händer något nytt och kul. Jag tänkte läsa den för f-klassen om några veckor för att se om de förstår slutet, för det är lite speciellt...
måndag 2 september 2013
Vad har jag läst i sommar?!
Jag sitter på jobbet och funderar på vart sommaren tog vägen och vad sjutton jag läste i sommar egentligen!? En semester utan minst ett antal böcker är ju ingen riktig semester enligt mig! Innan sommaren tog fart ordentligt lade vi alla upp varsin lista på vad vi skulle läsa i sommar, och jag har inte direkt följt min kan jag säga. Det hela började med ett besök i en bokhandel på Öland där jag såg Boken med stort B. "den femte vågen, som jag läst och hört så mycket om. Boken som tagit USA med storm. Och där stod den, blott två penningslappar bort från mig. Jag kunde väntat tills den kom till biblioteket där jag stod i reservationskö, men jag behövde den genast sa mitt klappande bokhjärta.
Den femte vågen utspelar sig i USA, ett gäng utomjordingar har börjat erövra landet och de gör det inte på något snällt sätt. Många miljoner har dött på olika sätt och människorna börjar lita mindre och mindre på varandra. För det kan ju faktiskt dölja sig en av "De andra" bakom den mänskliga ytan. Vi får bland annat följa Cassie, en tjej som har överlevt både mörker och epidemi. Hon har sin lillebror och pappa kvar, men genom att lita på fel människor, blir pappan dödad och lillebrodern bortförd. Cassie ska vara glad över att hon överhuvudtaget lever, men hon kan inte överge sin bror och låta "De andra" fortsätta med det som de planerar.
Jag blir fast i boken, den har både action, sorg och kärlek. Jag läser ut den och tycker att slutet av boken är riktigt bra. Det är då jag fastnar för den och gillar författarens språk- hans skriver väldigt roligt med bra formuleringar. Men mitten av boken blir lite seg och jag saknar den där "Hungerspels-känslan", en känsla när man bara måste läsa läsa helst hela dagen och natten för att få veta hur det går. Den blir sådan mot slutet som sagt, så jag kan rekommendera den till både killar och tjejer som vill ha lite action och spänning att läsa!
"Det värsta med min syster" Tycker jag inte lever upp till författarens tidigare titlar, den handlar om relationen mellan två systrar och jag tycker bara att den känns lam och påverkar inte mig särskilt mycket. Vill man ha en Okej bok men inte mycket mer kan man läsa den här. Men jag kommer inte tipsa om den i framtiden.
Böckerna om Tilda tycker jag mycket om, den första boken i serien brukar jag alltid försöka tipsa om. I denna, den tredje blir Tilda kär och vi får följa hennes vardag med alla djuren och vad hon längtar efter så att spricker. Passar perfekt för bokslukartjejerna i trean till femman. De häftiga bilderna till kapitlen är ju för roliga dessutom!
När en person i ens närhet fnissar och skrattar högt åt en bok, så blir man ju lite nyfiken. Därför läste jag "Mandomsprovet" också i brist på annat. Och jösses, Cramby skriver väldigt roligt och inte bara för män! Historierna är tagna ur Jonas eget liv och vissa kapitel är så hysteriskt roliga! Jonas som har väldigt svårt att växa upp förstår att när han snart närmar sig fyrtio går det inte längre leva som en tonåring. Men hur gör man för att bli vuxen och framför allt VAD ska man göra? Kanske sälja sin bil, springa maraton i Las Vegas, skaffa barn, eller ut i Norges vildmark?
Etiketter:
debut,
Hc,
Hcg,
kärlek,
uHce,
Unga vuxna,
Ungdomsbok
lördag 13 juli 2013
Gregor
Just nu läser jag "Gregor från Ovanjord" av Suzanne Collins och jag har inte kommit jättelång men jag gillar den! Efter Hungerspelen kändes det väldigt tomt och man tänkte att Collins skulle ju aldrig kunna skriva något liknande (och ingen annan heller för den delen). Men självklart, och som tur är, så hittar man ju alltid nya böcker som man fastnar i och sträckläser!
Gregor och hans lillasyster bor tillsammans med sin mamma i USA. Pappan har sedan några år tidigare försvunnit och ingen vet om han lever. En dag trillar Gregor och lillasystern ner i en lång tunnel och hamnar i ett helt annat land där människorna är bleka, nästintill genomskinliga och råttorna är nästan två meter höga.
Språket i boken är ganska så svårt, det är till och med så att jag stöter på ord som man får fundera kring. Boken klassas som Hcg så därför tror jag inte att man ska vara allt för ung när man läser den. Kanske passar den bättre till högläsning eller läsa själv från sexan. Läser man mycket och bra skulle den kunna funka i femman men då ska man som vuxen vara beredd på att förklara ord för den som läser.
Nu hoppas jag bara på att boken håller igenom hela berättelsen, det vill säga ytterligare fyra titlar till...
torsdag 11 juli 2013
Bara läskigt och dystopi!
Sedan jag senast skrev har jag hunnit läsa två böcker.
Dels läste jag Jan Henrik Nielsens "Som om hösten kom på sommaren" som handlar om de två systrarna Nanna och Fride. De bor tillsammans med sin pappa i en bunker på en ö, dit de flydde när den mystiska sjukdomen började sprida sig i stan. De har bott i bunkern i många år och Fride som bara var en bebis när de flydde har ingen aning om hur havet doftar eller hur gräset mot ens nakna fötter känns. Men en dag förändras deras tråkiga liv i bunkern. Fride hittar en utgång i skafferiet, hon ser dessutom att maten snart är slut men bäst av allt- hon kommer ut! Nanna följer efter sin syster, men deras pappa upptäcker snart att de är utomhus och blir väldigt arg till en början. De vet inte hur sjukdomen sprids eller om det kan finnas onda människor i närheten som överlevt. Men efter ett par dagar inser de att det borde vara säkert att gå ut. Pappan börjar dock bli sjuk, och flickorna ser att det är DEN sjukdomen som alla andra har dött utav. Pappan berättar att deras mamma som jobbade på sjukhuset har gömt medicin i deras gamla lägenhet i stan, de måste ta sig dit! Men döttrarna får gå själva för fadern är allt för svag. Flickorna som inte är alls gamla packar den sista maten och påminner sig själva att de även måste ta med sig mat tillbaka från staden. Sedan beger de sig av mot staden. Vägen dit är inte lätt, den stora bron som förbinder ön med staden har rasat och de måste välja en annan väg. Men vem är det som blinkar med grönt ljus i stan på natten- är de goda eller onda? Och varför är det massa gula ringar ritade överallt där människor bott innan?
När jag läste om boken innan jag börjat läsa den hade jag väldigt höga förhoppningar om historien. Två flickor som lever i bunker, men sedan måste återvända till den döende staden där något eller några lurar. Det låter precis som min kopp av te! Men jag börjar läsa och inser att det här är inte så bra som jag hoppats på. Barnen känns inte trovärdiga, storasystern Nanna ska väl vara runt 8-9 år, men hon beter sig och agerar mer som 14-15 år men samtidigt som ett litet barn. Det går inte riktigt ihop. Självklart förstår jag att barnen ska verka äldre än vad de egentligen är då de fått växa upp snabbt i hemska förhållanden. Likaså är det med lillasystern, jag blir väldigt frustrerar över Fride som jag inte känner någon medkänsla alls för.
Den enda personen jag fastnar för är "Fågel" en pojke som flickorna träffar i stan. Han känns trovärdig och jag förstår varför han gör som han gör.
Resten av händelserna är rena skrämseltaktik, vem är personerna i gasmasker och vad vill de, varför går de bara där det är mörkt?
Men jag funderar också på kring själva sjukdomen, jag vill veta mer, ha fler äckliga och läskiga beskrivningar. I våras läste jag ju även Nordins "En sekund i taget" och den gav mig mer vad jag ville ha. Med tanke på att samhället i "Som om hösten kom på sommaren" drabbas av en stor och elak sjukdom borde hela staden bli fylld med lik, och detta snabbt. Det borde inte finnas tid att begrava de döda i gravar som Fride och Nanna ser. Kort sagt- jag är lite besviken på historien! Sen kan den ju inte vara för hemsk, det är ju en Hcg-bok, men kanske något mer om hur sjukdomen ter sig på människor. Boken med 280 sidor kan nog få svårt att hitta sina läsare, man får ha lite tålamod med alla miljöbeskrivningar som kan bli lite tråkiga. Men en läsglad kille eller tjej 12-13 år kan säkert tycka om boken!
Därefter läste jag "Barnkolonin" av Kerstin Lundberg Hahn som går som uHc.
Joel och hans familj flyttar till ett nytt ställe på landet där det finns ett gammalt vandrarhem på gården. Tanken är att de ska fixa iordning det och sedan öppna det för besökare. För många år sedan var vandrahemmet en barnkoloni dit sjuka barn fick komma, äta upp sig och andas frisk luft. Joel hinner inte mer än att komma till deras nya hem innan han träffar på en skum gubbe som säger att han bor på vandrahemmet. Han är lite som en vaktmästare tycker Joel. Joel hjälper gubben att spika dit en bräda till den trasiga dörren och därefter försvinner han. Likaså hittar Joel en skalle av ett djur när han är ute och cyklar i skogen, det ser nästan ut som en vargskalle. Han tar med den hem och då börjar det hända ännu fler mystiska saker. Det hörs barngråt, syns fladdrande ljusbollar i den mörka källaren och så är det den där gubben som dyker upp hela tiden.
Tyvärr är jag inget stort fan av denna boken heller, visst den är bra skriven med bra språk och tanke. Men den blir aldrig tillräcklig för mig, det saknas något. Och med tanke på att det är en ungdomsbok kan man bre på ordentligt med det läskiga tycker jag! Läser man en läskig bok vill man ha läskiga, äckliga gubbar och mer barngråt! Kanske något litet sjukligt barn som går genom väggarna och stirrar stint på en??
Men nej, det får jag inte i denna- däremot får historien en konstig förklaring i slutet till allt som händer på den gamla barnkolonin och den tycker jag är lite fjantig och inte alls trovärdig, på vilket sätt kan jag ju inte säga för då avslöjar jag ju slutet för er!
Dock får boken ett plus för att det är en kille i huvudrollen. Men ja, helt okej historia, medelmåttig för den kille tjej 13-16 år som kanske tycker att den är lite "lame" "töntig?"
Dels läste jag Jan Henrik Nielsens "Som om hösten kom på sommaren" som handlar om de två systrarna Nanna och Fride. De bor tillsammans med sin pappa i en bunker på en ö, dit de flydde när den mystiska sjukdomen började sprida sig i stan. De har bott i bunkern i många år och Fride som bara var en bebis när de flydde har ingen aning om hur havet doftar eller hur gräset mot ens nakna fötter känns. Men en dag förändras deras tråkiga liv i bunkern. Fride hittar en utgång i skafferiet, hon ser dessutom att maten snart är slut men bäst av allt- hon kommer ut! Nanna följer efter sin syster, men deras pappa upptäcker snart att de är utomhus och blir väldigt arg till en början. De vet inte hur sjukdomen sprids eller om det kan finnas onda människor i närheten som överlevt. Men efter ett par dagar inser de att det borde vara säkert att gå ut. Pappan börjar dock bli sjuk, och flickorna ser att det är DEN sjukdomen som alla andra har dött utav. Pappan berättar att deras mamma som jobbade på sjukhuset har gömt medicin i deras gamla lägenhet i stan, de måste ta sig dit! Men döttrarna får gå själva för fadern är allt för svag. Flickorna som inte är alls gamla packar den sista maten och påminner sig själva att de även måste ta med sig mat tillbaka från staden. Sedan beger de sig av mot staden. Vägen dit är inte lätt, den stora bron som förbinder ön med staden har rasat och de måste välja en annan väg. Men vem är det som blinkar med grönt ljus i stan på natten- är de goda eller onda? Och varför är det massa gula ringar ritade överallt där människor bott innan?
När jag läste om boken innan jag börjat läsa den hade jag väldigt höga förhoppningar om historien. Två flickor som lever i bunker, men sedan måste återvända till den döende staden där något eller några lurar. Det låter precis som min kopp av te! Men jag börjar läsa och inser att det här är inte så bra som jag hoppats på. Barnen känns inte trovärdiga, storasystern Nanna ska väl vara runt 8-9 år, men hon beter sig och agerar mer som 14-15 år men samtidigt som ett litet barn. Det går inte riktigt ihop. Självklart förstår jag att barnen ska verka äldre än vad de egentligen är då de fått växa upp snabbt i hemska förhållanden. Likaså är det med lillasystern, jag blir väldigt frustrerar över Fride som jag inte känner någon medkänsla alls för.
Den enda personen jag fastnar för är "Fågel" en pojke som flickorna träffar i stan. Han känns trovärdig och jag förstår varför han gör som han gör.
Resten av händelserna är rena skrämseltaktik, vem är personerna i gasmasker och vad vill de, varför går de bara där det är mörkt?
Men jag funderar också på kring själva sjukdomen, jag vill veta mer, ha fler äckliga och läskiga beskrivningar. I våras läste jag ju även Nordins "En sekund i taget" och den gav mig mer vad jag ville ha. Med tanke på att samhället i "Som om hösten kom på sommaren" drabbas av en stor och elak sjukdom borde hela staden bli fylld med lik, och detta snabbt. Det borde inte finnas tid att begrava de döda i gravar som Fride och Nanna ser. Kort sagt- jag är lite besviken på historien! Sen kan den ju inte vara för hemsk, det är ju en Hcg-bok, men kanske något mer om hur sjukdomen ter sig på människor. Boken med 280 sidor kan nog få svårt att hitta sina läsare, man får ha lite tålamod med alla miljöbeskrivningar som kan bli lite tråkiga. Men en läsglad kille eller tjej 12-13 år kan säkert tycka om boken!
Därefter läste jag "Barnkolonin" av Kerstin Lundberg Hahn som går som uHc.
Joel och hans familj flyttar till ett nytt ställe på landet där det finns ett gammalt vandrarhem på gården. Tanken är att de ska fixa iordning det och sedan öppna det för besökare. För många år sedan var vandrahemmet en barnkoloni dit sjuka barn fick komma, äta upp sig och andas frisk luft. Joel hinner inte mer än att komma till deras nya hem innan han träffar på en skum gubbe som säger att han bor på vandrahemmet. Han är lite som en vaktmästare tycker Joel. Joel hjälper gubben att spika dit en bräda till den trasiga dörren och därefter försvinner han. Likaså hittar Joel en skalle av ett djur när han är ute och cyklar i skogen, det ser nästan ut som en vargskalle. Han tar med den hem och då börjar det hända ännu fler mystiska saker. Det hörs barngråt, syns fladdrande ljusbollar i den mörka källaren och så är det den där gubben som dyker upp hela tiden.
Tyvärr är jag inget stort fan av denna boken heller, visst den är bra skriven med bra språk och tanke. Men den blir aldrig tillräcklig för mig, det saknas något. Och med tanke på att det är en ungdomsbok kan man bre på ordentligt med det läskiga tycker jag! Läser man en läskig bok vill man ha läskiga, äckliga gubbar och mer barngråt! Kanske något litet sjukligt barn som går genom väggarna och stirrar stint på en??
Men nej, det får jag inte i denna- däremot får historien en konstig förklaring i slutet till allt som händer på den gamla barnkolonin och den tycker jag är lite fjantig och inte alls trovärdig, på vilket sätt kan jag ju inte säga för då avslöjar jag ju slutet för er!
Dock får boken ett plus för att det är en kille i huvudrollen. Men ja, helt okej historia, medelmåttig för den kille tjej 13-16 år som kanske tycker att den är lite "lame" "töntig?"
måndag 24 juni 2013
Läskigt och skrämmande
Just nu är det dessa två böcker som jag har eller ska sluka!
Framför allt vill jag slå ett extra slag för Ritta Jacobssons "Eviga glömskans allé" som handlar om tjejen Alexa som har en väldigt bra relation till sin mormor. Men när Alexas mamma åker iväg för att hjälpa Läkare utan gränser blir mormor allt mer konstig. Hon börjar prata om konstiga besökare och att hon sett Alexas morfar, som varit död sen flera år tillbaka. Samtidigt går det att läsa i tidningarna hur någon eller några personer börjat göra inbrott hos äldre som bor ensamma.
Boken låter som en vanlig traditionell spökhistoria och ser dessutom ut som en sådan på framsidan. Men jag är fast och tycker att den här boken är väldigt väldigt bra! Den fångade mig direkt, både genom personerna och språket. Tyvärr har jag inte läst någon bok av Ritta Jacobsson innan men vet att hennes "Afroditeserie" är populär hos ungdomar. Det var knappt att jag ville läsa klart boken, jag ville veta mer om Alexa och hennes familj.
Men det negativa är att Rasmus, killen som Alexa träffar, är lite väl gullipluttig, händelsen när de träffas och hurdan han är, är lite för rosa och fluffig.
Boken låter som en vanlig traditionell spökhistoria och ser dessutom ut som en sådan på framsidan. Men jag är fast och tycker att den här boken är väldigt väldigt bra! Den fångade mig direkt, både genom personerna och språket. Tyvärr har jag inte läst någon bok av Ritta Jacobsson innan men vet att hennes "Afroditeserie" är populär hos ungdomar. Det var knappt att jag ville läsa klart boken, jag ville veta mer om Alexa och hennes familj.
Men det negativa är att Rasmus, killen som Alexa träffar, är lite väl gullipluttig, händelsen när de träffas och hurdan han är, är lite för rosa och fluffig.
Etiketter:
Deckare,
Hcg,
Nyutgivning,
Spänning,
Sträckläsning,
Tjejer,
uHc
onsdag 12 juni 2013
Sommarläsning
Såg era tips på sommarläsning och jag har också en hel del böcker som jag har tänkt att jag ska hinna läsa i sommar. Jag har fått tips om The fault in our stars flera gånger av flera olika personer och jag hoppas att den kommer att leva upp till mina förväntningar. På bilden ser ni min sommarläsningshög. Den kommer troligtvis att bli större då jag väntar på några böcker från biblioteket, bland andra Kate Mortons nya. Jag har inte läst något av henne tidigare så jag tänkte testa en bok av henne nu i sommar.
måndag 3 juni 2013
Fotbollsböcker för killar
Jag har precis läst klart del 2 i serien Fans! av Arne Norlin och trots att jag inte vet särskilt mycket om fotboll eller är så värst intresserad är böckerna väldigt spännande och bra skrivna. Det är mycket fotboll också, men visst måste man vidga sina vyer ibland? Men det är ju också en kärlekshistoria med rötter ifrån Romeo och Julia. Böckerna passar perfekt för killarna i år 4-6, kanske till och med år 3 om man läser bra, för böckerna är ganska tjocka. Det finns också mycket att diskutera i böckerna så de passar bra till bokcirklar.
Noel bor med sin mamma och storebror i Stockholm, en dag när han är på fotbollsplanen utanför huset så dyker det upp en nyinflyttad tjej. Hon heter Tove och älskar också fotboll, nästa mer än Noel. De börjar prata och blir väldigt bra vänner. De kan snacka om allt, men mest blir det fotboll förstås. Båda Tove och Noel känner lite kärlekspirr när de träffar varandra. De bestämmer att de ska gå och se matchen mellan Hammarby och AIK, ett otroligt viktigt derby. Tove som inte vill skryta har inte berättat för Noel att hennes pappa är fotbollsproffset Mikael Stoltz som spelar i AIK. Och Noel har inte berättat att han och hans storebror älskar Hammarby... På matchen kan de som tur är ändå inte gå tillsammans, men de skickar mess till varandra under tiden. Under matchen förstår de slutligen att de hejar på olika lag och att de borde vara fienden. Och får Noels storebror reda på att Noel umgås med en AIK- tjej så är det slutet för dem båda.
Snart sommar!
Snart är det sommar och alla de där böckerna som man tänkt hela året "de ska jag läsa i sommar" kommer fram.
Har ni något speciellt på er sommarlista?
Här är min sommarlista (som säkerligen kommer fyllas på!) :
Har ni något speciellt på er sommarlista?
Här är min sommarlista (som säkerligen kommer fyllas på!) :
- Katarina Von Bredow: du och jag
- Suzanne Collins: Gregor från Ovanjord
- Arne Norlin: Uppgörelsen
- Arne Svingen: Balladen om en bruten näsa
- Jan Henrik Nielsen: Som om hösten kom på sommaren
- Emma Hamberg: Baddaren och Rosengädda nästa
- Dorothy Koomson: Kvinnan han älskade
- John Green: Förr eller senare exploderar jag
torsdag 2 maj 2013
Fler skrämmande spökhistorier!
Titta på den här! Visst ser den läskig ut men hur många barn kommer inte välja den här och läsa!?
På Adlibris.com står det så här (för jag har inte hunnit läsa den än) :
Det ser ut som ett vanligt torp, rött med vita knutar. Men Ella känner sig iakttagen. Kanske har det med flickan på tavlan att göra, hon som följer en med blicken vart man än går. Rebecka Åhlund är journalist och kritiker och debuterar med en modern spökhistoria där stad möter land, dåtid möter nutid och frågor om moral och ansvar ställs på sin spets.
Det ska bli spännande och se om det är en helt vanlig spökhistoria där tjej flyttar till landet och ett nytt hus. Hon trivs inte så bra, men föräldrarna lyssnar inte. Plötsligt börjar det hända saker...
Kanske "Flickan på tavlan" liknar "Glasbarnen"? En väldigt bra och finurlig historia skriven av deckarförfattaren Kristina Ohlsson som jag verkligen gillar! Men även den utgår ifrån ett "nytt" gammalt hus där familjen flyttar in och dottern i familjen börjar se övernaturliga saker.
måndag 22 april 2013
Gladiator av Simon Scarrow
Tänkte tipsa om serien Gladiator av Simon Scarrow som (än så länge) består av böckerna Kampen för frihet och Gatans lag. Det är svårt att beskriva första boken utan att avslöja för mycket av handlingen, men den handlar om tioårige Marcus som råkar ut för en händelse som gör att han och hans mor säljs som slavar. Marcus hamnar sedan hos en gladiatortränare, men hans plan är att rymma och leta upp sin mamma. Böckerna är spännande och de håller ett högt tempo. Jag tycker att skildringen av Romarriket är bra och när jag läste böckerna kände jag att jag ville läsa mer av Scarrow (har har skrivit en serie för vuxna om samma tidsperiod).
Etiketter:
Familj,
Hcg,
Historia,
Spänning,
Sträckläsning,
Utanförskap,
vänskap
Bra tips för killar!
Den Stora Jakten av Jan Kjær är faktiskt en väldigt spännande bok perfekt för killar i åldern 9-12 som är inte är så lässugna.
Luka, som huvudpersonen heter, bor i en liten by kallad Skogsby. Enligt traditionen får alla pojkar i byn träffa shamanen vid 14års ålder. Då blir de tilldelade olika jägartitlar och Luka får titeln Människojägare. Människojägare lever ensamma och blir ofta fruktade av befolkningen.
Lukas vänner vill inte länge veta av honom, men föräldrarna stödjer honom. Trots detta flyr Luka till Nordstan där han ska försöka hitta en Människojägare som kan lära upp honom. När Luka kommer in i stan får han höra att en fruktad fånge, dömd till döden, lyckats fly från stadens fängelse. Luka bestämmer sig för att försöka hitta rymlingen och träffar då på Gorm, en inbiten Människojägare. Gorm tar Luka under sina vingar och de beger sig iväg för att leta upp den förrymde.
På vägen får Luka reda på mer information och han är inte säker på vem han ska lita på eller jaga.
Lättläst fantasy, med bilder och luftig text. Del 1 i serien om Luka Korp.
Frånsett texten på sidan 27 där hänvisning till att jäntor ska stå i köket och sticka kläder, är detta en bok jag kommer rekommendera. När jag har den på bokprat kommer jag ta upp och diskutera detta stycke för jag tycker det är viktigt att poängtera att historien utspelar sig förr i tiden, med andra levnadsvillkor.
Luka, som huvudpersonen heter, bor i en liten by kallad Skogsby. Enligt traditionen får alla pojkar i byn träffa shamanen vid 14års ålder. Då blir de tilldelade olika jägartitlar och Luka får titeln Människojägare. Människojägare lever ensamma och blir ofta fruktade av befolkningen.
Lukas vänner vill inte länge veta av honom, men föräldrarna stödjer honom. Trots detta flyr Luka till Nordstan där han ska försöka hitta en Människojägare som kan lära upp honom. När Luka kommer in i stan får han höra att en fruktad fånge, dömd till döden, lyckats fly från stadens fängelse. Luka bestämmer sig för att försöka hitta rymlingen och träffar då på Gorm, en inbiten Människojägare. Gorm tar Luka under sina vingar och de beger sig iväg för att leta upp den förrymde.
På vägen får Luka reda på mer information och han är inte säker på vem han ska lita på eller jaga.
Lättläst fantasy, med bilder och luftig text. Del 1 i serien om Luka Korp.
Frånsett texten på sidan 27 där hänvisning till att jäntor ska stå i köket och sticka kläder, är detta en bok jag kommer rekommendera. När jag har den på bokprat kommer jag ta upp och diskutera detta stycke för jag tycker det är viktigt att poängtera att historien utspelar sig förr i tiden, med andra levnadsvillkor.
onsdag 27 mars 2013
Härligt nya böcker!
Lagom till påsk fick vi en sändning med nya böcker!
Jag lånade två böcker som jag läst om eller sett recensioner på som verkar bra:
Och ett tema blev det visst också! Hundar, hundar, hundar...
För övrigt ska jag försöka hinna klart med Divergent i påsk, som Isabella tipsade om sist vi sågs! Den är väldigt bra måste jag säga och ett intressant tips för ungdomar och barn som letar efter böcker som liknar Hungerspelen.
Trevlig och Glad Påsk! :)
måndag 18 mars 2013
Tips för den lässugne!
Här finns några tips på spännande och roliga böcker! Bra att ha när eleverna inte vet vad de vill läsa.
Börja läsa:
Börja läsa:
Hoppa Hasse av Margareta Nordqvist
Lasse och Lisa har varsin egen kanin. En dag får de idén att bygga en hoppbana till kaninerna. Lisas kanin Bruno hoppar gärna och väldigt bra men Lasses kanin Frasse är inte så intresserad.
Stor och luftig text i versaler för nybörjarläsaren.
Vilse i skogen av Helena Bross
Hela skolan ska ha friluftsdag och besvara olika frågor i skogen. Klass 1b blir indelade i grupper och i den här boken får vi följa Siri och Linus från klassen. De hamnar båda i samma grupp tillsammans med Madde från femman som ska leda dem genom skogen. Redan vid första frågan blir det problem- elaka Olle från femman börjar bråka och Siri och Linus grupp måste springa ifrån honom. När de väl stannat, är de vilse.
Lite mer text för nybörjarläsaren med bilder på varje sida. Bra för den som vill läsa lite mer och ha längre bok.
Hcf
Den magiska trädkojan- Dinosaurierna kommer av Mary Pope Osborne
Viktor och hans lillasyster Hanna är ute och går då plötsligt Hanna hittar en stor trädkoja i skogen. Trädkojan är fylld med massor utav böcker, men ägaren syns inte till. Viktor tittar i en bok om dinosaurier och önskar att han på riktigt kunde få se en. Då plötsligt börjar trädkojan snurra och när syskonen tittar ut genom fönstret ser de en helt annan värld.
Del 1 i serien Den magiska trädkojan som passar för den som inte vill ha så mycket text med bilder till.
Vitas hemlighet av Kerstin Lundberg Hahn
Vita som är 7 år bor tillsammans med sin mamma i en lägenhet ovanför pizzerian Amore. En natt vaknar Vita av att det är någon eller något som ylar nerifrån pizzerian. Det låter nästan som en varulv...?
Dagar efter ylandet ska Vita gå ner i det mörka trapphuset och då ser hon ett rött glödande öga som tittar rakt på Vita!
Vita blir säker på att det bor en varulv i pizzerian, men kanske är det någon annan? Någon som behöver Vitas hjälp?
Lite mer text och fina bilder av Maria Nilsson Thore. Passar väldigt bra till högläsning.
Hcg
Bli ihop av Thomas Halling
Kalle som är 11 år blir kär i Ellen som precis börjat i klassen. Kalle vill gärna bli ihop med Ellen, men hur får man någon att bli kär i en? Kalle provar det mesta, han använder sin humor, dricker extra mycket läsk på discot, råkar mula Ellen i snöbollskriget men inget verkar fungera. Dagen i simhallen bestämmer sig Kalle för att visa vad han går för, han ska hoppa i från tians trampolin men han har ju glömt det viktigaste- sina badbyxor!
Luftig text med mycket humor!
Glasbarnen av Kristina Ohlsson
Billie och hennes mamma har precis flyttat till ett nytt hus. En ny början säger mamma men Billie håller inte med. Så fort hon sätter foten i det nya huset känner hon att det är något som är fel. Det känns som någon tittar på henne och vill henne något. Snart börjar saker hända, taklampan i vardagsrummet svänger utan orsak och någon knackar på Billies fönster mitt i natten. Billie förstår att det är någon som vill ha dem därifrån och hon börjar forska i husets förflutna.
En ny spännande bok av deckarförfattaren Kristina Ohlsson som även skriver för vuxna. Det här är hennes debut som barnboksförfattare. En bok för den som vill läsa lite mer även om texten är ganska luftig.
onsdag 6 mars 2013
Suzanne Collins är tillbaka!
Sitter och kollar igenom veckans BTJ- lista och blir glatt förvånad över att Suzanne Collins kommer med två nya Hcg- böcker i maj. Spännande!
Böckerna som verkar bli en serie börjar med "Gregor från ovanjord".
Det verkar bli någon sorts fantasy med underjord, underliga läskiga människor och äventyr.
Vad tror ni, kommer det bli en ny Hungerspelen fast för de yngre?
Böckerna som verkar bli en serie börjar med "Gregor från ovanjord".
Det verkar bli någon sorts fantasy med underjord, underliga läskiga människor och äventyr.
Vad tror ni, kommer det bli en ny Hungerspelen fast för de yngre?
tisdag 26 februari 2013
Fick precis i min hand...
Fick precis två härligt nya böcker som jag längtat efter! Men vilken ska man börja med!? Tror att det får bli Pandemonium... Varför har inte dygnet fler lästimmar?
söndag 3 februari 2013
Cinder och Den statistiska sannolikheten för kärlek vid första ögonkastet
Cinder av Marissa Meyer: Författaren har inspirerats av den klassiska
sagan om Askugnen. Cinder bor i Nya Beijing med sin styvmor och hennes
två döttar. Cinder försörjer familjen genom att arbeta som mekaniker.
Cinder är inte som andra. När hon var 11 år var om med om en svår
olycka, för att rädda henne tog läkarna beslutet att ersätta hennes
skadade människordelar med robotdelar och efter det räkans hon som en
cyborg. Cinder skäms och hon bär handskar för att inte visa att hennes
händer inte är riktiga. En dag dyker prins Kai upp på marknaden och ber
Cinder att hon ska reparera hans android. Androiden är en gammal modell
och Cinder undrar varför prinsen inte byter till en nyare modell.
Prinsen förklarar att det är av sentimentala skäl men Cinder tror honom
inte. När Cinder börjar meka med androiden upptäcker hon en hemlighet
som kan störta den bräckliga fred som råder i världen. Jag gillar den
här boken! Askungen som framtida sci-fi fungerar verkligen och det är
kul att läsa något som känns nytt. En fortsättning kommer på engelska nu
i vår så det dröjer ett tag innan den finns på svenska.
Den statistiska sannolikheten för kärlek vid första ögonkastet av Jennifer E. Smith: Hadleys föräldrar har skilt sig. Hennes pappa har lämnat USA för England och nu ska han gifta om sig och Hadley ska mot sin vilja vara brudtärna. När hon ska flyga från USA missar hon flyget med 4 minuter. Personalen lyckas boka om henne till ett senare plan, men risken finns att hon inte hinner fram i tid till bröllopet. När hon väntar på nästa plan möter hon Olliver och det visar sig att han ska åka till London med samma plan som Hadley. Den här boken faller under kategorin "Du kan lista ut slutet bara genom att titta på omslaget". Boken är lättläst och helt ok, men inget som stannar kvar. Passar perfekt för de som gillar lättsmälta kärlekshistorier.
Den statistiska sannolikheten för kärlek vid första ögonkastet av Jennifer E. Smith: Hadleys föräldrar har skilt sig. Hennes pappa har lämnat USA för England och nu ska han gifta om sig och Hadley ska mot sin vilja vara brudtärna. När hon ska flyga från USA missar hon flyget med 4 minuter. Personalen lyckas boka om henne till ett senare plan, men risken finns att hon inte hinner fram i tid till bröllopet. När hon väntar på nästa plan möter hon Olliver och det visar sig att han ska åka till London med samma plan som Hadley. Den här boken faller under kategorin "Du kan lista ut slutet bara genom att titta på omslaget". Boken är lättläst och helt ok, men inget som stannar kvar. Passar perfekt för de som gillar lättsmälta kärlekshistorier.
fredag 1 februari 2013
Ett hus utan speglar och Matchad
Ett hus utan speglar av Mårten Sandén: Thomasine och hennes Tomas pappa
har flyttat in hos Tomas släkting Henrietta tillsammans med Tomas
syskon och Thomasies kusiner. Henritta är gammal och Tomas och hans
syskon väntar på att hon ska dö. Thomasine och kusinerna fördriver tiden
i det stora huset med att leka kurragömma. Men en dag börjar det hända
oförklarliga saker under leken. Boken var inte vad jag hade väntat mig.
Den är väldigt mörk och full av sorg. En del av sakerna som händer i
boken känns nästan som de gränsar till skräck och jag tycker inte att det passar målgruppen. Boken har illustrationer men de lyfter inte berättelsen eftersom de ser barnsliga ut och det ger ett kluvet intryck av boken. Det är inte en bok som jag kommer att
rekommendera till någon.
Matchad av Allie Condie: Cassia är 17 år och äntligen ska hon få veta vem hon kommer att matchas med. Allt bestämms av Samfundet som styr allt som händer i samhället. Om Cassia godkänner sin match kommer de att gifta sig när de är 21, allt helt enligt Samfundets planer. När Cassia matchas mot sin barndomsvän Xander blir hon först lättad, men sen lite besviken. De flesta matchas mot någon i en annan stad och det är ytterst ovanligt att de som matchas har träffats innan. Cassia hade gärna lärt känna någon ny person. Under matchningsceremoni får de matachade ett chip som innehåller information om deras match så att de ska lära känna dem. Eftersom Cassia redan känner Xander väntar hon med att titta på chippet, och när hon väl gör det är det inte Xanders ansikte som dyker upp på skärmen utan en annan kille som Cassia också känner. Boken är i stil med Delirium även om det finns skillander i de olika samhällen som skildras och hur historierna utvecklas. Jag gillar Delirium bättre, men jag kommer att läsa fortsättningen på Matchad som heter Korsad. En tredje och avslutade del finns ute på engelska.
Matchad av Allie Condie: Cassia är 17 år och äntligen ska hon få veta vem hon kommer att matchas med. Allt bestämms av Samfundet som styr allt som händer i samhället. Om Cassia godkänner sin match kommer de att gifta sig när de är 21, allt helt enligt Samfundets planer. När Cassia matchas mot sin barndomsvän Xander blir hon först lättad, men sen lite besviken. De flesta matchas mot någon i en annan stad och det är ytterst ovanligt att de som matchas har träffats innan. Cassia hade gärna lärt känna någon ny person. Under matchningsceremoni får de matachade ett chip som innehåller information om deras match så att de ska lära känna dem. Eftersom Cassia redan känner Xander väntar hon med att titta på chippet, och när hon väl gör det är det inte Xanders ansikte som dyker upp på skärmen utan en annan kille som Cassia också känner. Boken är i stil med Delirium även om det finns skillander i de olika samhällen som skildras och hur historierna utvecklas. Jag gillar Delirium bättre, men jag kommer att läsa fortsättningen på Matchad som heter Korsad. En tredje och avslutade del finns ute på engelska.
Etiketter:
dystopi,
ensamhet,
Familj,
Fantasy,
Hcg,
kärlek,
uHce,
Ungdomsbok,
Utanförskap,
vänskap,
Övernaturligt
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)